"Islam is a way of life"
"~ Selamat Datang !!! ~"

Monday, July 5, 2010

HUKUM ASAL SUATU PERKAHWINANHUKUM ASAL SUATU PERKAHWINAN ADALAH HARUS SAHAJA TETAPI DALAM PADA ITU BERKEMUNGKINAN BOLEH BERUBAH MENJADI WAJIB, SUNAT, HARAM DAN MAKRUH DI MANA SESUAI DENGAN KEADAAN SESEORANG YANG AKAN MENEMPUH PERKAHWINAN.


HURAIANNYA ADALAH SEPERTI BERIKUT :-

1. PERKAHWINAN YANG WAJIB.
ORANG YANG DIWAJIBKAN BERKAHWIN IALAH ORANG YANG SANGGUP UNTUK BERKAHWIN, SEDANG IA KHUATIR TERHADAP DIRINYA AKAN MELAKUKAN PERBUATAN ZINA.

2. PERKAHWINAN YANG SUNAT
ORANG YANG DISUNATKAN BERKAHWIN IALAH ORANG YANG MEMPUNYAI KESANGGUPAN UNTUK BERKAHWIN DAN SANGGUP MEMELIHARA DIRI DARI KEMUNGKINAN MELAKUKAN PERBUATAN YANG TERLARANG.

3. PERKAHWINAN YANG HARAM
ORANG YANG DIHARAMKAN BERKAHWIN IALAH ORANG YANG MEMPUNYAI KESANGGUPAN UNTUK BERKAHWIN TETAPI KALAU IA BERKAHWIN DIDUGA AKAN MENIMBULKAN KEMUDHARATAN TERHADAP PIHAK YANG LAIN SEPERTI ORANG GILA, ORANG YANG SUKA MEMBUNUH ATAU MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT YANG DAPAT MEMBAHAYAKAN PIHAK YANG LAIN DAN SEBAGAINYA.4. PERKAHWINAN YANG MAKRUH
ORANG YANG MAKRUH HUKUMNYA BERKAHWIN IALAH ORANG YANG TIDAK MEMPUNYAI KESANGGUPAN UNTUK BERKAHWIN (DIBOLEHKAN MELAKUKAN PERKAHWINAN) TETAPI IA DIKHUATIRI TIDAK DAPAT MENCAPAI TUJUAN PERKAHWINAN. OLEH ITU DIANJURKAN SEBALIKNYA IA TIDAK MELAKUKAN PERKAHWINAN.

DEMIKIAN HURAIAN HUKUM-HUKUM PERKAHWINAN YANG BOLEH DIJADIKAN PANDUAN DAN JUGA PENGAJARAN YANG BAIK KEPADA SESIAPA YANG HENDAK BERKAHWIN.

0 comments:

ManggaOnline

Related Posts with Thumbnails

Jom Followers

Majlis Agama Islam Negeri

MAIWP (Wilayah Persekutuan) MAIS (Selangor) MAINS (Negeri Sembilan) MAIPP (Pulau Pinang) MAIK (Kedah) MAIDAM (Terengganu) MAIJ (Johor) MAIM (Melaka) MAIK (Kelantan) MUIP (Pahang) MAIAMP (Perak) Baitulmal Perlis Baitulmal Sabah Baitulmal Sarawak
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes