"Islam is a way of life"
"~ Selamat Datang !!! ~"

Tuesday, January 5, 2010

Teater Menunggu Kata Dari Tuhan

Salah satu pengisian perayaan Jubli Perak PAS Kawasan Hulu Langat yang tamat semalam ialah pementasan teater bertajuk Menunggu Kata Dari Tuhan. Teater yang berlangsung di Stadium Kajang tersebut nampaknya menarik untuk diteliti dan diberi perhatian.

Teater ini adalah terjemahan sebuah hadis panjang yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim. Ia mengisahkan Ka’ab bin Malik yang tidak ikut berperang bersama Rasulullah SAW dalam peperangan Tabuk.

Teater Menunggu Kata Dari Tuhan ini adalah teater kisah penderitaan jiwa dan perasaan yang dialami oleh Ka’ab bin Malik seorang sahabat yang rasa bersalah kerana tidak ikut serta untuk berjihad di Tabuk walaupun pada masa itu beliau sihat dan mempunyai peralatan dan kenderaan untuk pergi berperang.

Pelbagai rasa yang dilaluinya lewat tertinggalnya beliau dalam perang lalu beliau dipulaukan oleh nabi dan sahabat kerana kesilapan besarnya itu. Beliau juga diperintahkan untuk menjauhi isterinya.

Penderitaan jiwa yang amat sangat dialami oleh Ka'ab dalam menunggu keampunan dari Allah. Menunggu kata dari Tuhan melalui lidah Rasul..... bilakah beliau akan diampunkan? Berkat kesungguhan beliau dalam memunajat dan mohon keampunan dari Allah akhirnya beliau telah diampunkan oleh Allah.

Namun, mesej besar yag cuba disampaikan adalah – sejauh mana kita bersedia untuk bercakap benar bila sudah melakukan kesalahan dan adakah kita bersedia untuk menerima hukumannya?

Inilah konflik jiwa Ka’ab dan saya rasa konflik jiwa kita juga. Kebenaran harus diterima walaupun pahit.

Antara artis yang terlibat dalam pementasan teater ini ialah Sani Sudin, Dinsman dan Sabri Yunus.

0 comments:

ManggaOnline

Related Posts with Thumbnails

Jom Followers

Majlis Agama Islam Negeri

MAIWP (Wilayah Persekutuan) MAIS (Selangor) MAINS (Negeri Sembilan) MAIPP (Pulau Pinang) MAIK (Kedah) MAIDAM (Terengganu) MAIJ (Johor) MAIM (Melaka) MAIK (Kelantan) MUIP (Pahang) MAIAMP (Perak) Baitulmal Perlis Baitulmal Sabah Baitulmal Sarawak
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes